Skip to main content

Usmerjevalniki internetnih ponudnikov

Ob naročilu internetnega priključka je samoumevno, da vam operater zagotovi tudi vso strojno opremo. Konkretno, oprema, ki je potrebna, da vam internet deluje je ustrezen fizični priključek, modem in v kolikor imate več računalnikov tudi usmerjevalnik. Vsaj tako je veljalo še nekaj let nazaj. To še vedno velja, le razlika je v tem, da so proizvajalci začeli to združevati v eno napravo. Kar je seveda smiselno, zaseda manj prostora in tudi porabi manj električne energije. Operaterji že nekaj let naročnikom ponujajo le takšne naprave. Toda tukaj nastane sledeča situacija. Naprave, ki jih pridobite od operaterja so v njihovem upravljanju, uporabnik pa ima le delne možnosti poseganja v napravo.

Razumeva se, da povprečen uporabnik ne razume delovanja komunikacijske opreme in da je bolje, da posege, glede na zahtevo uporabnika opravi tehnična služba internetnega ponudnika. Te posege tehnične službe izvajajo na daleč. Predstavlja učinkovit model upravljanja in ni potrebe, da bi tehniki prihajali fizično na naslov uporabnika. Hkrati na tak način ne prihaja do napak pri nastavitvah, posledično je izpadov manj, kar nekaj situacij pa se lahko razreši izjemno hitro.

Vse to pripelje do vprašanja, kje pa je potem tu problem. Pravzaprav gre za dve bistveni stvari. Prva stvar je koliko svobode uporabnik želi pri posegih v naprave, kakšne so njihove specifične želje in prilagoditve, ki jih potrebuje in ali te presegajo ovire tistega kar omogoča naprava, ki jo je zagotovil ponudnik. V nekaterih situacijah ponudniki npr. dodatno zaračunavajo vklop funkcije WiFi omrežja, naprava sama po sebi to že omogoča a to tržijo kot dodatno storitev. Druga težava je težava zasebnosti. Kot že omenjeno ponudniki direktno upravljajo z napravami, ki so jih zagotovili. Imajo možnost spremljanja aktivnega prometa tako v lokalnem omrežju kot v internetnem omrežju.

Za vzpostavitev zasebnosti je smiselno, da si uporabniki zagotovijo svoj usmerjevalnik. S tem prevzamejo upravljanje lastne infrastrukture v domačem ali poslovnem okolju v lastne roke. Z lastnim usmerjevalnikom tudi povsem ločijo komunikacije na zasebno in javno omrežje. Kar je zasebno potem ostane tudi zasebno. Poleg tega pa uporabniki pridobijo dodatne funkcije, ki jih pri kombinirani napravi od ponudnika ni.